A Somogyi Református Egyházmegye honlapja
"Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által." (Gal 3,26)


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):


Szavazás
BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszóGoogle Pagerank, SEO toolsfreestat.hu


Balatonőszöd-B.szemesi Református Egyházközség


8637 Balatonőszöd, Szabadság u. 104.

Lelkipásztor: Karikó Zoltán

Istentisztelet: minden vasárnap 9.00 órától
(a téli időszakban fűtött gyülekezeti teremben)

Gyermek istentisztelet: minden vasárnap 10.00 órától
(a téli időszakban fűtött gyülekezeti teremben)

A Balatonőszöd-Balatonszemesi Ref. Gyül.-ben jelenleg csak Őszödön van istentisztelet!

Telefon: 84/367-767
Mobil: 30/632-3786

E-mail: zkariko@gmail.com

A gyülekezet honlapja: www.oszod-szemesi.shp.huBemutatkozik a gyülekezet

A balatonőszödi református gyülekezetre utaló első írásos adat 1623-ból való.

A református lakosság jelenléte Szemesen már a XVII. századtól kimutatható.

A leányegyházként Őszödhöz tartozó, saját istentiszteleti hellyel nem rendelkező szemesi reformátusok a 2 km-re található - a református Vázsonyi család saját birtokán felépült - őszödi templomot látogatták.

A templom 1788-ban, valószínűleg az előző helyén épült fel Vázsonyi Imre földbirtokos támogatásával.

A jelenlegi formáját bővítés és toronyépítés után 1846-ban nyerte el, a ma is meglévő belső bútorzata 1847-ben ké-szült el.
A templom klasszicista-késő barokk jegyeket visel magán. Jelenleg három harangja van, egy 1806-ból, kettő 1926-ból való.

A gyülekezet 1860-ban új lelkészlakást épített, amely 1910-ben egy beomlás miatt elbontásra került. A gyülekezet összefogásából Kájel István lelkipásztor idején mindössze pár hónap alatt téglából felépült a ma is használt parókia.

A gyülekezet 1903-ban egy 3 manuálos, Angster József által épített orgonát vásárolt, 1914-ben pedig a lelkészlakás után új iskolát épített a templom mögé, amit ma télen fűtött gyülekezeti teremként, istentiszteletek tartására használ a gyülekezet.

1943-ban, Kovács Szilárd lelkipásztor idején, Balatonszemesen végre megvalósulni látszott a szemesi reformátusok régi vágya, amikor a Bagolyvár utcában a község által a protestáns hívek rendelkezésére bocsátott telken felépülhetett egy fatemplom. Az eredetileg pozsonyi kiállításon használt kiállítási pavilont, egy erdélyi stílusban, faragott fából összeállított, tornyos épületet jelképes árért kapták meg a helyi reformátusok és evangélikusok.

A háború miatt azonban nem készülhetett el teljesen, sok anyag el is veszett. Az ablak nélküli, huzatos épületet csak jó időben lehetett használni istentiszteletekre. A faanyag pusztulása miatt azonban a kápolna lebontásra került, a faanyag eladásából származó bevételt pedig megosztották a református és evangélikus gyülekezetek között.
Ezt követően a szemesi reformátusok hosszú ideig az evangélikusok által a 60-as évek végén épült imaházban gyűltek össze isten-tiszteletekre.

Gueth Gyula lelkipásztor nevéhez fűződik az őszödi templom legutóbbi külső és belső felújítása, mely a helyi gyülekezet ado-mányai mellett főként német egyházi támogatással valósult meg.

Nyugdíjba vonulását, majd pedig elköltözését követően hosszú éveken keresztül a balatonszárszói, balatonlellei és szóládi lelkipásztorok végezték hűségesen a helyettesítő szolgálatokat.

2004-től ismét volt egy évig helyben lakó lelkésze a gyülekezetnek. Ekkor került sor a lelkészlakás legutóbbi teljes belső felújítására, a falak szigetelésére, nyílászárók cseréjére, a tető újra cserepezésére. A felújítás korábban példátlan összefogást eredményezett, a reformátusok mellett vállvetve dolgoztak a többi helyi gyülekezetek tagjai is.

A gyülekezet saját adományai mellett sokfelől kapott anyagi támogatást is, különösen kiemelendő itt a Dunántúli Egyházkerület segítsége.

2005-ben, Kerekes Márton segédlelkész kecskeméti kórházi lelkésznek való meghívását követően ismét egy év helyettesítés következett, ezúttal a nagycsepelyi lelkész részéről.

2006 augusztusában a Balatonőszöd-Balatonszemesi Református Egyházközség meghívta és megválasztotta lelkipásztorának Karikó Zoltánt. A Nagycsepelyen is megválasztott lelkipásztor jelenleg Őszödről látja el a nagycsepelyi és az ahhoz tartozó teleki és kötcsei gyülekezetek szolgálatát is.

Az egyházközség 2005-ben megválasztott főgondnoka Baranyai Lajos, gondnoka Cseh Kálmán.

2007. októberében indult az őszödi faluházban a felső tagozatos általános iskolások számára a Biztos Szikla Klub. Minden alkalommal a cél, egy-egy fiatalokat érintő téma feldolgozása és az Örömhír átadása: a Biztos Szikla, azaz Jézus Krisztus ma is megbízható menedék a tini korosztály számára. A kéthetenként sorra kerülő találkozásainkon sok játék mellett olyen témákról hallhatnak és beszélgethetnek a fiatalok, mint pl. megbocsátás, önbecsülés, pénz szeretete, káros szenvedélyek, barátság stb. A Regionális Együttműködés támogatását is élvező alkalmainkra az őszödi és szemesi fiatalok mellett szeretettel várjuk a környező gyülekezetekből érkezőket is. A Klub szolgálatában állandó munkatársaink Temesváry Jóska és felesége Sandi, Nagycsepelyen élő misszionáriusok.

Gyülekezetünk a számadatok tükrében:

· a településen magukat 2001-ben a népszámláláskor reformátusoknak vallók száma:

- Balatonőszöd: 125 fő

- Balatonszemes 144 fő

· a református gyülekezet által a gyülekezethez tartozó személyként nyilvántartottak száma: 167 fő

· a gyülekezet egyházfenntartó tagjainak száma: 107 fő

· a gyülekezet választó tagjainak létszáma: 105 fő

· a presbitérium létszáma: 6 fő.

Bővebb információt gyülekezetünk életéről honlapunkon olvashat:

www.oszod-szemesi.shp.hu

Karikó Zoltán
lelkipásztor
Húsvétváró gyermekdélután Balatonszemesen

2010. március 27-én, szombaton gyülekezetünk gyermekdélutánt szervezett Balatonszemesen, melynek a Szeretet Pont református közösségi terem adott helyt.

A gitárral kísért közös éneklés után együtt ’vándoroltunk vissza’ Jézus korába, hogy belelássunk az első Húsvét eseményeibe. Az emmausi tanítványok történetén keresztül átélhettük, hogy Jézus ma is velünk jár az úton. Végtelen szeretetéből mai utainkon is elkísér. Akkor is, ha mi éppen bánatunk, vagy más elfoglaltságunk miatt nem mindig ismerjük fel Őt. Mindvégig érezni lehetett az Ő jelenlétét, bátorító-vigasztaló szeretetét. Dicsőség legyen azért az Úrnak, aki felettébb meghallgatta imádságainkat!

A gyerekek a sütizés után hozzáláthattak a húsvéti kézműveskedésnek. Fáradhatatlanul dolgoztak kis alkotásaikon, s olyan jól érezték magukat, hogy végül alig akartak hazamenni.

Köszönet illet minden segítőt, aki odaszánta az idejét, erejét, tehetségét, vagy éppen a pénzét, hogy ez a délután a gyermekek számára egy meghitt alkalom lehessen, ahol a jézusi örömhír magjai is elültetésre kerülhetnek.

Következő gyermekdélutánunk április 24-én lesz, a közelgő Anyák Napjára készülve.

Karikó Zoltán lelkipásztor

Az alkalomról készült felvételeket IDE kattintva tekintheti meg!

A gyülekezet honlapját IDE kattintva tekintheti meg!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
www.reformatussomogy.shp.hu

Honlapkészítés