A Somogyi Református Egyházmegye honlapja
"Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által." (Gal 3,26)BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszóGoogle Pagerank, SEO toolsfreestat.hu


"Árvácska" Anya- és Csecsemőotthon

8674 Nágocs, Dózsa Gy. u. 27.

Telefon/Fax: 84/372-605
84/572-010Közhasznúsági jelentés a 2012. évről

Az Árvácska Csecsemő és Anyaotthon Alapítvány 2012. évi
egyszerűsített éves beszámolóját
IDE kattintva érheti el!


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈Összefoglaló az „Árvácska” Református Anya- és Csecsemőotthon életéről

A kezdet:

A Dunántúli Református Egyházkerület Tanácsa Pápán 1993. január 15-i ülésén a megfogant élet védelme érdekében úgy határozott, hogy a nágocsi egyházközség üresen álló lelkészlakásában átmeneti otthont létesít.

Az otthon célja: a válsághelyzetbe jutott anyák és gyermekeik megkülönböztetés nélküli ellátása, gondozása, képviselete.

Az átépítés költségeihez a Népjóléti Minisztérium, illetve a svájci egyházak segélyszervezete a HEKS nyújtott jelentős támogatást.

Az átalakítás 1994. december közepén fejeződött be – az intézmény 12 anya és 12 gyermek befogadására kapott engedélyt.

Az „Árvácska” 1995. január 12-én hivatalosan megkezdte működését. Az ünnepélyes átadás, felszentelés 1995. február 21-én történt meg.

A beilleszkedés időszaka (1995-1997):

Az átadást követő három év tanulással telt, - hamarosan bebizonyosodott, hogy nem is olyan egyszerű beilleszkedni a szociális munkába. A gyakran változó szabályok és rendeletek folyamatosan igazodó magatartást kívántak. Ennek csúcspontja az 1997. évi Gyermekvédelmi Törvény volt, amely gyökeres változtatásokat fogalmazott meg az egész szociális rendszerre nézve, így az „Árvácska” számára is.

A készülődés és a tervezés ideje (1998-2000):

A legnagyobb feladatot a családok külön szobákba való elhelyezése jelentette. A folyamatos működés elkerülhetetlenné tette egy új épület létrehozását, melynek elkészülte után vált lehetségessé a meglévő átalakítása. Az Egyházkerület megvette a volt lelkészlakást, megtörtént a telekmegosztás, elkészült a terv, megkaptuk az építési engedélyt. Közben gyakran tapasztaltuk meg a „páli” hitvallást: „Nem azé, aki akarja, nem is azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.” (Római 9, 16.)

A kivitelezés (2001-2004):

Még mindig folyamatban van.

Elkészült az új épület, a régi átalakítása, az udvar jelentős része. Megvettünk egy háromszobás épületet szolgálati lakásnak, ahol két szociális munkás kap helyet. A további fejlesztés érdekében egy újabb épületet vásároltunk. Tárgyi és személyi feltételeink javultak.

Külön köszönet gyülekezetek folyamatos támogatásáért!

Jelen pillanatban 35 fő ellátására van engedélyünk.

Amit a számok mutatnak:

11 év alatt 516 gondozottja (215 anya + 301 gyermek) volt az anyaotthonnak. Ez mintegy 102.000 gondozási napot jelent, mivel nem mindenki töltötte ki a teljes gondozási évet.

A szakmai munkát 6 főállású dolgozó és egy részmunkaidős látja el.

A helyi orvos és védőnő rendszeres felügyeletet tart, a jogi képviseletet az egyházmegyei jogász biztosítja.

Havonta két alkalommal pszichiáter segíti a munkát.

2006-ban a Bethesda gyermekkórház heti orvosi rendelést tart.

Ez az, amit jelenleg emberileg biztosítani tudunk, a többit kérjük és várjuk onnan „felülről” – s 11 év alatt megtapasztalhattuk: legtöbbször többet kapunk, mint amit kérni tudunk.

2006-2007. év: További előrelépések:

Az utóbbi időben a végleges rendeződés a cél. Anyagilag megnyugtató helyzetben, bizakodva tekinthetünk előre. A működési engedélyünk végleges, tehát határozatlan idejű. 35 fő a hivatalos befogadó képességünk, de ez mindig inkább 38-40 főt jelent.
2007. december 31.-én a gondozott anyák száma 334 fő volt, a gyerekek száma pedig 499 főt tett ki. A bibliai üzenetben említett út pedig folytatódik.

2009. tervei:

Ha Isten engedi, és élünk, - tervezzük a „titkos menedékház” programba a bekapcsolódást. Ennek lényege: a közvélemény előtt ismeretlen lakásokban menekíteni az üldözött anyákat gyermekeikkel. A megoldás várat magára.

Érdemes megvizsgálni a lehetőséget az üres parókiák vonatkozásában, amennyiben a program megvalósulhat!

Nagy Csaba, lelkipásztor


"Aki könyörül a nincstelenen, az Úrnak ad kölcsön" (Péld 19,17)

2009. október 6-án a zalaegerszegi gyülekezet meglátogatta a nágocsi Anyaotthont.

A látogatás keretében adták át a gyülekezet tagjai részéről felajánlott és összegyűjtött adományokat (rengeteg savanyúságot, almát, krumplit, zöldséget).

Hálás szívvel köszönjük szerető gondoskodásukat!

Nagy meglepetést okozott Rácz Sándorné, Ildikó verse, amelyet az Anyaotthonról írt.

Köszönjük, hogy tőrödésével, kedvességével és gondoskodásával szívébe fogadta az ittlakókat!

Nagy Csabáné lelkész, a nágocsi "Árvácska" Anyaotthon vezetője

Rácz Sándorné versét IDE kattintva olvashatja el!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Karácsony az Árvácskában

A Nágocsi "Árvácska" Anya- és Csecsemőotthon lakói 2009. december 23-án szerdán tartották karácsonyi ünnepségüket.

Édesanyák és gyermekeik, az otthon munkatársai, Nagy Csaba esperes, Steinbach József püspök együtt figyeltek a karácsonyi örömhírre.

Az alkalom elején Steinbach József tartott rövid, diavetítéses "gyermekistentiszteletet."

A közösen elmondott imádság után egy bábelőadást követek figyelemmel a kicsik és nagyok. A vastapssal jutalmazott jelenet az otthon lakóinak műsora követte, melyben ének, vers és próza egyaránt helyet kapott.

Végezetül az ajándékok átadása és az azoknak való őszinte öröm zárta az alkalom "hivatalos" részét. Örömteli megtapasztalás volt, hogy a Betlehemi Jászol körül, az Isten szeretetének csodálatában eltűnnek a köztünk levő különbségek és mindannyian ugyanabban a reménységben részesülhetünk.

Farkas Gergely kőröshegyi lelkész

A képeket IDE kattintva tekintheti meg!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Tiszteletem minden kedves olvasónak! Mónika vagyok és az Árvácskában éltem meg gyermekem első 4 hónapját.1996 október 23-tól. Ma is összeteszem két kezem, amiért befogadtak. Bár szívem visszahúzott az Alföldre,én soha nem feledem amit ott tanultam. Életre szóló indíttatás kaptam. Megkeresztelkedtem, azóta is vallásos vagyok. Gyermekem már 13 éves. Én mégsem feledem az ott töltött napokat. Hiszem, tudom, hogy Isten akarata szerint kerültem az Árvácskába azért, hogy ne kallódjak el. Hálám és köszönetem mindenkinek, aki segített! Maradok tisztelettel! Köszönöm!!!!!!!Ha értesülni szeretne egyházmegyénk életéről, kérjük iratkozzon fel hírlevelünkre! Áldás, Békesség!

Vezetéknév

Keresztnév:

E-mail cím:


Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotÁldás, Békesség! Ha kérdése, észrevétele van weblapunkkal kapcsolatban, kérjük ossza meg velünk!

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotwww.reformatussomogy.shp.hu

Honlapkészítés