A Somogyi Református Egyházmegye honlapja
"Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által." (Gal 3,26)


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):


Szavazás
BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszóGoogle Pagerank, SEO toolsfreestat.hu


Zamárdi Református Szórványgyülekezet

Lelkészi Hivatal:
8613 Balatonendréd, Fő u. 43.

Lelkipásztor: Apostol Anna Klára

Telefon: 30/6915 615

E-mail: apostolanna838@gmail.com

Istentiszteletek: minden vasárnap 11.00 órakor a gyülekezeti házban (Zamárdi, Siófoki u. 20.)

A gyülekezet honlapja: www.refzamardi.shp.huBemutatkozik a gyülekezet

A Balaton déli partjának ma egyik legkedveltebb üdülőhelyén, Zamárdiban régóta létezik református gyülekezet. Az egyik pecséten, melyen az 1934-es évszám található, a gyülekezet „fiókegyházként” szerepel.

A zamárdi református közösség története során – viszonylagos függetlenséggel – vagy a balatonendrédi, vagy a siófoki gyülekezethez tartozott.

Ebből a helyzetből következett, hogy mindig csak másodlagos szerepet tölthetett be, és igazi fejlődés nem indulhatott el. Többször változott az istentisztelet helye is, végül 1994-ben vették birtokba a ma is használatos imaházat a Siófoki u. 20. szám alatt.

Zamárdi jelenleg a Balatonendrédi Református Egyházközség szórványa, de a gyülekezet szeretne idővel önállóbbá válni.

2003 óta minden vasárnap és ünnepnapokon tartunk istentiszteletet.

A fáradtságot is vállaló lelkes hívek segítségével elindult a hívogatás, a gyülekezet összegyűjtése. Az épület hátsó udvarán található két kisebb helyiségben fürdőszobát és egy konyhát rendeztünk be. Gyülekezeti termünk pedig akár 30 fő számára is alkalmas bibliakörökre, vagy bármilyen teremhez kötött programra.

Sokan nem is tudják, hogy van Zamárdiban református gyülekezet, ezért igyekeztünk közösségünket „láthatóbbá” tenni. Tervünk megvalósult!

A református imaház udvarára haranglábat állítottunk, melynek költségeit nagyrészt a gyülekezeti tagok adományaiból és áldozatvállalásából teremtettük elő, de segítségünkre volt sok magánszemélyen túl a Somogyi Református Egyházmegye, a Regionális Együttműködés gyülekezetei és Zamárdi Önkormányzata is.

Az építmény négy 23x23 cm-es hagyományos motívumokkal faragott oszlopon áll. Felül a tetőből kiemelkedő négy kisebb és középen egy kb. 1 m magas, kopjafára emlékeztető elem díszíti, melynek csúcsán csillagmotívum található. A 80 kg-os harangjának mozgatása 2006 szeptembere óta automata harangvezérléssel történik.

A gyülekezet jelenkori működése

Jelenleg a gyülekezeti ház hátsó udvarán kialakított ifjúsági sátoros táborhely fejlesztését, a gyülekezet összegyűjtését és a nyaranta ide látogatók megszólítását tűztük ki célul. Folyamatosan tapasztaljuk a nyaranta itt üdülőknek, közösségünkhöz való ragaszkodását és a maroknyi gyülekezet áldozatvállalását.

A Sátoros táborhelyünk 2007-ben nyitotta mag kapuit.

Az első táborozók között a lelkészcsaládon és a gyülekezeti ifjúságon kívül olyan gyermekek csoportját is fogadhattuk, akik figyelemzavarral, dislexiával, disgráfiával stb. küzdenek, ill. néhányan közöttük szellemi fogyatékosok.

Bár a tucatnyi gyermek közül sokan életükben először vettek részt táborozáson, vagy voltak napokra távol szüleiktől, a mozgalmas program – a balatoni fürdőzéstől az éjszakai túrán át a lovas kocsikázásig – mégis mindenkinek hatalmas élményt nyújtott.

A gyülekezet egyéb tevékenysége

Táborhelyünk nem luxus igények kielégítését, hanem a közös táborozás lehetőségét szeretné biztosítani azok számára is, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak a Balaton melletti nyaralást.

Sátoros táborhelyünk

Célunk, hogy fiatal gyülekezeti tagok kényelmesen és megfelelő körülmények között sátorozhassanak nálunk. A táborhely kiválóan alkalmas kisebb létszámú ifjúsági csoportok, baráti társaságok, vagy családok közös nyári programjának helyszínéül.

Az udvar több sátor felállítására és szabadtéri programra ad lehetőséget, gyülekezeti termünk pedig alkalmas megbeszélések, áhítatok, vagy bármilyen fedett helyhez kötött összejövetel megtartására.

A háztól kb. 5 perces séta a vasútállomás, a posta, vagy Zamárdi központja.

Tíz perc alatt pedig a Balaton leghosszabb, 3 km-es szabad strandjára is kényelmesen el lehet jutni.

A Táborhely felszereltsége:

- Konyha; mosogatópulttal, gáztűzhellyel, hűtővel. (Alkalmas étkezések előkészítésére, mosogatásra, stb.)
- 1 db meleg vizes zuhanyzós fürdőszoba, két zuhanyfülkével,
1 kézmosóval és 1 külön WC.

(Táborhelyünket folyamatosan fejlesztjük. Terveink szerint 2008-ra két WC áll majd a táborozók rendelkezésére.)

A táborozó csoportok tagjainak sátorról, hálózsákról, stb. maguknak kell gondoskodni.

A táborozáshoz szükséges tisztítószereket, WC papírt, törülközőt, konyharuhát, tányért, poharat, evőeszközt a csoportoknak kell magukkal hozni.

Maximális táborlétszámunk 15 fő. Kérjük, hogy – legfőképpen saját kényelmük érdekében – ezt a létszámot ne lépjék át!

Amennyiben a táborozási lehetőség felkeltette érdeklődését, vagy kérdése van, keressen fel bennünket e-mail-ben ficsorga@freemail.hu vagy telefonon (06-30/632-1624).

Gyülekezetünk a számadatok tükrében:

· a településen magukat 2001-ben a népszámláláskor reformátusoknak vallók száma: 238

· a református gyülekezet által a gyülekezethez tartozó személyként nyilvántartottak száma: 60

· a gyülekezet egyházfenntartó tagjainak száma: 40

· a gyülekezet választó tagjainak létszáma: 35

· a presbitérium létszáma: 5.

Bővebb információt gyülekezetünk életéről honlapunkon olvashat:

www.refzamardi.shp.hu

Ficsor Gábor Andor
lelkipásztor
www.reformatussomogy.shp.hu

Honlapkészítés